logo erkend museum logo KBC
 

Expo - Nu

The Sky is the Limit. Het landschap in de Nederlanden. Museum Rockoxhuis in samenwerking met het KMSKA en Staatliche Kunstsammlungen Dresden.

van 25 maart tot en met 2 juli 2017

patinir christoffel p41

 

 

 

 

 

 

 

 

In de loop van de 16e eeuw maakt de schilderkunst een revolutie door. Nieuwe genres, waaronder het landschap, veroveren de kunstmarkt en belanden in de verzamelingen van rijke patriciërs, handelaars en edellieden. Landschappen dienen als achtergrond voor Bijbelse of mythologische taferelen, maar schilders leven zich met het nieuwe genre ook uit om oneindige variaties op stadsgezichten, gebergten, panorama’s, helletaferelen en zeelandschappen te creëren.

Een van de pioniers van het Vlaamse landschap is Joachim Patinir. Pieter Bruegel de oude schildert rond het midden van de 16e eeuw wereldlandschappen. In de 17e eeuw brengt Rubens met zijn liefde voor het platteland, zijn panoramische blik en kleurrijke pallet het landschap opnieuw onder de aandacht.

De tentoonstelling is samengesteld uit bruiklenen van de Gemäldegalerie Alte Meister Dresden, die in het najaar 2016 een belangrijke tentoonstelling aan dit onderwerp wijdt, aangevuld met landschapsschilderijen uit het KMSKA en het Rockoxhuis.  

Museum Rockoxhuis:

Keizerstraat 12 2000 Antwerpen

Tel + 32 3 201 92 50

inforockoxhuis@kbc.be

 

Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast

tot 2 Juli 2017

ff guldencabinet def2

In de Scheldestad Antwerpen heerst er aan het einde van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw een bijzonder gunstig artistiek en economisch klimaat. Daardoor wordt de stad al snel hét productie- en handelscentrum voor luxeartikelen. Veel patriciërs en handelaars bouwen rijke collecties op met eigentijdse en oude kunst. Helaas zijn de meeste van die verzamelingen in de loop der jaren uit elkaar gevallen.

U ontdekt in het Rockoxhuis hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien. De patriciërswoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560–1640) heeft een metamorfose ondergaan tot een luxueus kunstkabinet met topstukken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), dat gesloten is voor verbouwing, en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis. U ziet er prachtige schilderijen van onder meer van der Weyden, Memling, van Eyck, Rubens en van Dyck.

Museum Rockoxhuis:

Keizerstraat 12

2000 Antwerpen

Tel. + 32 3 201 92 50

inforockoxhuis@kbc.be

Open: dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur
Gesloten: elke maandag, 1 en 2 januari, Hemelvaartsdag, 25 en 26 december.

De tentoonstelling loopt tot 2 Juli 2017.

Rockoxhuis bezoeken: Praktische informatie

 

Praktische info