Snijders&Rockoxhuis - Nieuwe kunstwerken

Aanwinsten en bruiklenen museum Snijders&Rockoxhuis.

Het Snijders&Rockoxhuis heeft over een periode van zes maanden 20 nieuwe aanwinsten voor haar museum weten te verzamelen, vooral langdurige bruiklenen uit musea en privéverzamelingen. Stuk voor stuk kwaliteit die het verhaal van Nicolaas Rockox en het Antwerpen van de 17de eeuw verder gestalte geeft.

Opvallend zijn vier topstukken die we tijdelijk aan de verzameling kunnen toevoegen. Het Hof van Busleyden in Mechelen leent Hercules en Omphale uit, twee terra cotta’s  van de hand van Lucas Faydherbe, een topkunstenaar van de barok in de Zuidelijke Nederlanden. Deze beelden zijn monumentaal, een sterk staaltje hoog-barok en een getuigenis van de humanistische cultuurkennis van de meester. De bustes pronken in de kunstkamer van Rockox.

Het KMSKA leent ons tot de opening De erepoort van de Munt van Peter Paul Rubens uit. Deze olieverf maakte deel uit van de stadsversieringen ter gelegenheid van de intrede van Kardinaal-Infant Ferdinand in Antwerpen in 1635. Maar ook het Portret van Abraham Grapheus van de hand van Cornelis de Vos, wordt in het museum geïntegreerd. Grapheus was ‘knaep’ van het Antwerpse Sint-Lucasgilde. In dit bijzondere portret wordt hij als oudere man afgebeeld, behangen met een breuk, een reeks zilveren borstplaten.

Maar ook the Phoebus Foundation verrijkt onze collectie met onder meer een karaktervol portret van Jacopo da Trezzo, een bekende medaillemaker, door de Nederlandse schilder Antonio Moro. Uit hun verzameling hebben we ook een Duitse 17de-eeuwse wijnrankbeker die in Rockox’ kabinet schittert naast een Nuerenbergse akeleibeker uit de verzameling van het Snijders&Rockoxhuis. Dit edelsmeedwerk moest de macht en luister van de patriciër onderstrepen en leent zich uitstekend in de kunstkamer van de burgemeester.

Uit priveverzamelingen zijn we trots op Elisabeth van Frankrijk, de latere Isabella, koningin van Spanje van Frans Pourbus II. Het meisje op dit portret is Elisabeth van Frankrijk, dochter van Hendrik IV, koning van Frankrijk, en Maria de’ Medici. Dit recent herontdekte werk van de Antwerpse meester Frans Pourbus de Jonge toont het meisje op tienjarige leeftijd, rijkelijk getooid met juwelen en met gouddraad geborduurde kledij.

En verder kan de bezoeker zich verdiepen in aanwinsten van nog Jan van Hemessen, Pieter Neefs de oude, Abraham Mignon, Peter Paul Rubens, Jan Fyt, Jan van Kessel, Pieter Thys, David Teniers en van bijzondere objecten, vroegere functionele attributen, vandaag verheven tot zeldzame pareltjes, zoals een juwelenkistje of een wandblaker.

Musea zijn geen statische instellingen, bruiklenen versterken de eigen collectie en krijgen een nieuwe dimensie in dit bijzondere verhaal.

Ontdek deze werken in onderstaand overzicht of boek een ticket voor een museumbezoek.

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen