Het Rubenshuis te gast.bijgeknipt beeld

Dit najaar organiseren we een heus 'Rubens-programma' in het Snijders&Rockoxhuis met tal van lezingen en rondleidingen.

Lezingen.

Rubens, een artistiek talent, doch ook een succesvol ondernemer!
Prof. Dr. Nils Büttner.  Zondag 15 oktober 2023, 11:00u.

De kwaliteit van Rubens zijn kunst was ongezien en door rijke opdrachtgevers vergaarde hij een mooi fortuin.  Maar was het zuur verdiend of goed besteed? Prof. Dr. Nils Büttner doet het voor ons uit de doeken.

SCHRIJF IN

Upstairs - Downstairs in het Rubenshuis. Rubens en het huispersoneel.
Dr. Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis. Zondag 12 november 2023, 11:00u.

Ze zijn onzichtbaar aanwezig, de dienstboden die het huishouden van Rubens bestierden. Bert Watteeuw schetst ons een mooi portret van het personeel.

SCHRIJF IN

Rondleidingen. 

De burgemeesterswoning ademde reeds de sfeer van de baroktijd uit, maar door de toevoeging van tal van werken is meester Rubens nog sterker aanwezig. Laat je door een gids rondleiden en ontdek Rubens op een verrassende manier.

Rondleidingen met gidsen Ria Snykers of Inez Deschamps gaan door op volgende zondagen: 19, 26 november en 3, 10 december. Aanvang 10u30.

SCHRIJF IN

Rubenshuis te gast.

Dat Rubens bevriend was met Nicolaas Rockox en Frans Snijders, is al lang geen geheim meer. Net daarom dat het Stilleven van Snijders uit de verzameling van het Rubenshuis nu aan de wand hangt in het Snijders&Rockoxhuis. Reden ook waarom het oudste portret van Nicolaas Rockox, door Otto van Veen, in het Cleyn Saleth, Rockox’ ontvangstkamer, een ereplaats heeft.

Maar er is veel meer: Rockox en Rubens deelden een passie, zij waren beiden gefascineerd door de klassieke oudheid en hadden ook elk een kwalitatieve verzameling van Romeinse busten. Een aantal uit het Rubens’ halfrond beeldenmuseum krijgt een plaats in Rockox’ kunstkamer: De beroemde Seneca, een stoïcijnse filosoof, die een belangrijke positie in het Rome van keizer Nero bekleedde; maar ook keizer Vitellius en een schitterende Herculesbuste.

En dat is dan nog niet alles! Laat je verrassen en bezoek de schatten uit het Rubenshuis die prachtig geïntegreerd zijn in het Snijders&Rockoxhuis.

KOOP JE TICKET

ZAAL-10-2-Rubenshuis-binnezicht-Carolus
ZAAL-10-RO-2-Rubenshuis
Borg-gladiat-RH-B-0442
Hercules-B-056
Otto-van-Veen-N-Rockox
Rubens-tronie-man-2019-007
Seneca-B-037
Vitellius-B-023
Jup-Van-Dyck-2016-005-minder-zwaar
LF-Bachus-B-069