Tentoonstelling - Nu te zien
Passie! 16de en 17de-eeuwse pareltjes uit privéverzamelingen.
Antwerpen, Museum Snijders&Rockoxhuis.
15/11/2023 - 31/03/2024.
Burgemeester Rockox hield van schoonheid en cultuur. Hij liet bij zijn overlijden in 1640 een schitterende collectie eigentijdse schilderijen na die hij met passie had verzameld. Hij had een neus voor kwaliteit en wilde daarmee de uitstraling van zijn persoonlijkheid kracht bijzetten.
In zijn spoor zijn vandaag nog altijd verwoede verzamelaars actief op de kunstmarkt op zoek naar ontdekkingen uit de renaissance en de barok. Elk motief om te verzamelen is persoonlijk, maar de gemene deler is passie.
Wij brengen in het Snijders&Rockoxhuis een greep uit de collecties van verzamelaars die liever anoniem willen blijven, maar graag met ons hun pareltjes willen delen. Van Ambrosius Benson, over Jordaens en Quellinus, tot Teniers.
Een ode aan de verzamelaar
De zoeker, de ziener, de vinder, de ontdekker en de deler. Een mooi verhaal vol passie, een passieverhaal!
Neen geen lijdensweg, maar een zoektocht naar schoonheid, naar uniciteit en naar kwaliteit.
Tien gemotiveerde verzamelaars delen met ons 30 kunstwerken uit de 16de en de 17de eeuw, die we gestalte geven in het Snijdershuis.
Rondleidingen met gids boek je bij Experience Antwerp. In de klassieke rondleiding zit de expo' Passie!' vervat.
Welkom in het Snijders&Rockoxhuis.
Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Beiden drukten ze hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad.
Nicolaas als burgemeester, Frans als bedreven schilder van dieren en stillevens. 20 jaar lang waren ze ook buren: ze woonden in twee aangrenzende woningen in de Keizerstraat.
Beide panden, met zorg gerestaureerd, behoren tot het patrimonium van KBC, dat het Rockoxhuis al langer openstelde als museum en daar nu het Snijdershuis aan toevoegt.
De leefwereld van hun zeventiende-eeuwse bewoners wordt er opgeroepen met stukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen uit Belgische en buitenlandse verzamelingen.
Over de schouders van Nicolaas en Frans kijken we naar kunst maken en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.
Kom het ontdekken!