Snijders&Rockoxhuis - Tentoonstelling - Verwacht

BAROKKE INFLUENCERS.
JEZUÏETEN, RUBENS EN DE KUNST VAN HET OVERTUIGEN IN DE 17DE EEUW.

21 april 2023 tot 30 juli 2023

Om hun publiek te overtuigen, ontwikkelen de jezuïeten een unieke beeldcultuur die tot in China invloed uitoefent. Barokke Influencers toont hoe de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de lange 17de eeuw denken, dromen, werken en bidden. De tentoonstelling verzamelt devotieprenten, etsen en boeken uit de collecties van verschillende erfgoedinstellingen, waaronder het Ruusbroecgenootschap.

Er wordt ook een reeks unieke ‘affixiones’ getoond (beschilderde doeken uit het patrimonium van de Sint-Carolus Borromeuskerk). Universiteit Antwerpen investeert grondig in de wetenschappelijke voorbereiding van het festival. Tijdens het festival wordt een online platform gelanceerd dat de gedigitaliseerde prentencollectie van het Ruusbroecgenootschap ontsluit. Midden 2023 zullen naar schatting 10.000 devotieprenten op digitale wijze raadpleegbaar zijn.

Op vraag van de jezuïeten realiseerde Peter Paul Rubens 39 plafondschilderingen in de Sint-Carolus Borromeuskerk, die bij de brand van 1718 verloren gingen. Tijdens Barokke Influencers proberen we die verloren gegane kunstschat weer tot leven te wekken in het Museum Snijders&Rockoxhuis. We doen dat aan de hand van ruim veertig binnen- en buitenlandse topstukken van Peter Paul Rubens, Jacob de Wit en Daniël Seghers. Het is de ideale plek om barokkunst in situ te ervaren.

Ter gelegenheid van Barokke Influencers komt er in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ook een reconstructie van het rijke interieur van de Sodaliteit. Op de plaats van de huidige Nottebohmzaal bevond zich tot 1773 een schitterend ingerichte, barokke kapel van de Sodaliteit, met daarin vele tientallen schilderijen en marmeren muurbekleding.

De tentoonstellling vindt plaats op drie locaties: Museum Snijders&Rockoxhuis, de gaanderijen van de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

ONTDEK ALLES OVER DIT STADSFESTIVAL

Snijders&Rockoxhuis respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en u relevante advertenties te laten zien die op uw interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen